70 éve tartó minőség

Az a kérdés, hogy emlékszik-e még valaki az Ábrahám vendéglő megnyitására, ami még 1939-ben történt. Azok, akiknek a legrégebbre nyúlik vissza az emlékezete, állítják, hogy a túrós csuszás marhapörkölt és a marhafejből készült pörkölt minősége azóta sem változott. Na, ez egy igazi kultikus hely...

Vannak helyek és éttermek, ahol még mindig jókat lehet enni. Ezt Nenad Čanak jegyezte be a palicsi Ábrahám vendéglő vendégkönyvébe, Željko Rebrača mindig betér ide, amikor az útja Észak-Vajdaságba viszi, ugyanúgy, mint Rambo Amadeus és a hazai jet set más  személyiségei, míg Dragan Nikolić színész Zdravko Šotra rendezőt és csapatát „vonta felelősségre”, amiért elhozták őt ide, ahol ezeknek a gasztronómiai élvezeteknek nagyon nehéz mértékkel ellenállni.

A marhapörköltet (sült szalonnapörccel megszórt) túrós csuszával, valamint a marhafejpörköltet, az Ábrahám több évtizedes specialitását Ábrahám József palicsi hentes „főzte ki“ még 1939-ben. A II. Világháború után fia, Ferenc, majd később annak lánya, Krisztina folytatta apja és nagyapja tradícióját, és a gulyásból, paprikásból, pörköltből, attól függően ki hogyan nevezi és készíti el, kultikus ételt varázsoltak, melynek az íze azóta is változatlan.

Az Ábrahám vendéglőbe, mely Palics kijáratánál, a Horgos felé vezető E-75-ös úton található, a vendégek nagy része kimondottan valamelyik ételkülönlegesség miatt jár, mint amilyen a filézett halászlé, valamint keddenként a pacalpörkölt, péntekenként a marhafejpörkölt, vagy a somlói galuska. Az étlapon természetesen szerepelnek a vidék más ételei is, de például roston sülteket nem készítenek.

- Roston sülteket Belgrádtól délebbre kell fogyasztani. Mi megpróbálkoztunk vele, még azzal is, hogy az előkészített húst Leskovácból rendeltük, de egyszerűen az nekünk nem megy, és nem szeretnénk olyasmit csinálni, amit mások nálunknál jobban tudnak – mondja Ábrahám Eszter, a vendéglő fő közgazdásza.

A vendéglátói szabályok már évtizedek óta változatlanok az Ábrahámban. Nem azért mert a tulajdonosok vagy a személyzet nem lennének eléggé kreatívak, hanem egyszerűen azért, mert azok a szabályok, melyeket Ábrahám Ferenc még a múlt század ötvenes éveiben határozott meg egészen hatékonynak bizonyultak. Az egyik így hangzik: Az étteremben nem kell állandó (élő) zene („A mi zenénk a kanalak és villák csörgése”), valamint „Nappal dolgozz, hogy éjjel pihenhess”. Tiszteletben tartva mind a mai napig ezt a két elvet, az Ábrahám vendéglő 11-től 23 óráig tart nyitva, vasárnaponként 11-től 18 óráig és a hétfő a pihenés napja.

- Valóban nagyon jó vendégeink vannak, akikből nem hiányzik a gasztronómiai hozzáértés, s mi igyekszünk, hogy a legkisebb hibát se kövessük el.  Nálunk nincs menü ebéd, de aki szeretné, hazaviheti a megrendelt ételt, amit gyakran meg is tesznek. Megtartottuk a „házi” jelzőt,  a szó szoros értelmében, ami azt jelenti, hogy valóban házi birs-, barack- és körtepálinkát szolgálunk fel, valamint ennek  a vidéknek a borait. Az emberek ezt értékelik, s hiszem, hogy ezért látogatnak el ide olyan sokan hétvégenként, de sok utazó is betér hozzánk, járművezetők, akik megkóstolták az ételeinket – mondta Ábrahám Eszter, tulajdonos.

A legújabb szabadkai és palicsi gasztronómiai útmutató, melynek szerzője Miroslav Božin, a következő szlogennel kezdődik: „Ej, čoveče, gde se dede? Pođi gde se dobro jede!“ (Hé ember, hova hova? Térj be, ahol jó a kaja!).

E szólás tekintetében az Ábrahám vendéglő mindenképpen páratlan.

- Ha jól emlékszem, eddig még csak egyszer történt meg, hogy egy vendég észrevételt tett az Ábrahámra, aki azonban nem a kiszolgálást vagy az ételt kifogásolta, hanem a vendéglő nevét. Egy középkorú amerikai vendég volt, valószínűleg idevalósi származású, mert kitűnően beszélt szerbül. Megkérdezte, milyen jogon használjuk a híres amerikai elnök, Abraham Lincoln (1809-1865) nevét. Amikor elmagyaráztuk neki, hogy a nagyapánk nevéről van szó, hogy nem csak Lincoln volt Abraham, hanem József, Ferenc és én is, elnevette magát, és gratulált nekünk a felszolgált étel minőségéhez – tette hozzá Krisztina.

Azt is megemlíthetjük, hogy a már hagyományosnak számító somlói galuska mellett csak az Ábrahámban kapható mákos palacsinta. Ez a desszert a legelitebb helyeken is ritkaság.

M. Popadić