Történetünk

Az  Ábrahám  vendéglő története egy igazi időutazásra visz bennünket.

1939-ben id. Ábrahám József nyitotta meg a környék első kocsmáját. Akkoriban az első betérő vendégek azok a  környékbeli zöldség- és gyümölcstermelők voltak, akik hajnali kettőkor, lovas kocsival keltek útra, hogy árujukat a szabadkai piacon értékesíteni tudják. A főút mellett álló épület szinte mindenkinek útba esett,  ezért sokan voltak olyanok, akik itt fogyasztották el a legszívesebben a reggeli első gyümölcspálinkát.  Mivel a házi fehérbor és a szódavíz arányát is itt találták el a legjobban, a kocsmában a délutáni órákban is nyüzsögtek a vendégek.

A 60-as években Ábrahám Ferenc  vette át a vezetést, és a kocsmát étteremmé bővítette. Kezdetben csak csirkepaprikást és sültkárászt szolgáltak, borkorcsolyaként pedig házi készítésű füstölt kolbászt és téliszalámit. Az Ábrahám nappali fogadó volt, az éjszakai mulatozást, dorbézolást nem tűrte a szorgalmas palicsi vendéglős. Tőle származik a mondás:  „Ha nappal nem kerested meg a kenyered, akkor éjszaka sem fogod”, és ehhez tartotta is magát. Úgy vélte, ide jóllakni jár az ember, nem mulatni, ezért ha zene nincs is, ételből mindig a legjobb jár. Amikor azt kérdezték tőle, hogy miért nincs a vendéglőben zene,  találó választ adott: „Azért, mert itt a kanál és a villa muzsikál”.

  

A családfa következő ága, ifj.  Ábrahám József volt az, aki nem csak az épületet építette át a mai igényeknek megfelelően, hanem az ételek kínálatát is kibővítette.

Az Ábrahám család férfitagjai nagy ínyencek lévén különös szakértelemmel készítették elő a húst. Abban is biztosak voltak, hogy a vendég méltó kiszolgálásához, az ételek bemutatásához csakis a férfi pincérek értenek. Ezt a hagyományt ma is tiszteletben tartják az étterem vezetői.

A konyhában azonban mindig is a feleségeké volt a főszerep. Az Ábrahám család nőtagjai ritkán mentek a vendégek közé, de a vendéglő sikerében nekik is legalább akkora – ha nem nagyobb – szerepük volt, mint a férfiaknak, hiszen finom  étel nélkül nincs jó vendéglő.

Az étlapra kezdetektől fogva hagyományos, családi receptek kerültek. A hely egyik legismertebb fogása az úgynevezett fejláb pörkölt, ami az egyik kedves dédnagymama, Rozália nevéhez fűződik. Ő volt az, aki először főzte meg ezt a marhafejből és lábszárból készült különlegességet. A második generációnak, pontosabban Borbála nagymamának köszönhető, hogy a fejláb pörkölt az étlapra is felkerült.

Az Ábrahám vendéglő hagyománytisztelő hely,  az idegen kultúrákra jellemző ízek és ételek helyett inkább a családi receptekhez ragaszkodik. Egyik fő alapelve, hogy kizárólag vidékünkre jellemző, friss, minőséges  élelmiszerek kerülhetnek az asztalra.

A család negyedik generációja, aki az éttermet ma is vezeti, mindent megtesz, hogy méltó legyen arra az elismertségre, amit a hely hosszú évtizedek alatt vívott ki magának. Mintha minden fogás elkészítésekor az elődök figyelő tekintetét éreznék magukon. Ennek köszönhető, hogy az Ábrahám vendéglő ételeinek megízlelésével a vidék hangulatát és értékeit is megismerhetjük.