Naša istorija

Istorija gostione Abraham nas vodi na pravo putovanje u vremenu.

Prvu krčmu u ovom kraju je otvorio Jožef Abraham još 1939. godine. U to vreme su prvi gosti bili uzgajivači voća i povrća iz okoline, koji su kočijama krenuli noću u dva sata da bi prodali svoju robu na subotičkoj pijaci. Kuća pored glavnog puta je svakome bio usput, zato su mnogi najradije ovde popili prvu jutarnju voćnu rakiju.  Pošto su tu pogodili najbolje srazmeru domaćeg belog vina i sode, krčma je i popodne bila prepuna gostiju.

 Ferenc  Abraham je 60-tih godina preuzeo vođenje posla, i krčmu je proširio i pretvorio u restoran. Na početku su pripremali samo pileći paprikaš i pečene karase, a uz vino su nudili domaću kobasicu i zimsku salamu. Abraham je bio dnevna gostiona, noćnu zabavu i pijančenja marljivi ugostitelj  nije trpeo. Od njega potiče izreka:  „Ako danju nisi zaradio svoj hleb, nećeš ni noću”, i držao se toga. Mislio je da ljudi ovamo dolaze da bi se najeli, a ne da mulatuju, i zato, ako već muzike nema, hrana mora uvek biti najbolja. Kada su ga upitali, zašto nema muzike u gostioni, dao je pravi odgovor: „Jer ovde sviraju kašike i viljuške”.

  

Sledeće koleno ove porodice, odnosno Jožef Abraham mlađi je bio taj, koji je obnovio objekat prema sadašnjim zahtevima, a osim toga je proširio ponudu i na druga jela.

Pošto su muški članovi porodice Abraham bili veliki gurmani, meso su pripremali s posebnom stručnošću. Bili su sigurni i u tome da u posluživanju gostiju i prikazivanju jela najbolje se razumeju muški konobari. Tu tradiciju su vlasnici restorana sve do danas sačuvali i poštovali.  

Međutim u kuhinji su glavnu ulogu uvek dobile supruge. Ženski članovi porodice Abraham su se veoma retko pojavile među gostima, ali u uspehu gostione su i one imale ulogu – ako ne i veću – nego muškarci, jer bez dobrog jela nema dobre gostione. 

Na jelovniku su od početka bila tradicionalna jela po porodičnim receptima. Najpoznatije jelo ovog mesta je perkelt od juneće glave, koje se vezuje za ime prabake Rozalije. Ona je bila prva, koja je pripremila ovaj specijalitet od juneće glave i nogu. Zahvaljujući drugoj generaciji, odnosno baki Borbali je perkelt od juneće glave stavljeno u jelovnik.

Gostiona Abraham je mesto gde se poštuju tradicije, umesto ukusa i jela koja su karakteristična za strane kulture, oni radije kuvaju po porodičnim receptima. Jedan od njihovih osnovnih principa je da isključivo sveže, kvalitetne namirnice stavljaju na sto, koje su karakteristične za ovaj kraj.

Ovaj restoran danas vodi četvrta generacija ove porodice, koja čini sve da bude dostojna dobrog glasa, odnosno da sačuva priznanje koje je stekla kroz više decenija. Kao da osećaju na sebi poglede svojih predaka, koji ih posmatraju dok pripremaju hranu. Zahvaljujući tome  svi koji okusimo jela gostione Abraham, imamo prilike da upoznamo atmosferu i vrednosti ovog kraja.